تجمع باکتریها در سطح دندان به صورت رسوب یک لایه نازک از مخلوط باکتریها و مواد پروتئینی بزاق میباشد
علائم بیماری لثه:
از مهمترین و ابتدائیترین علائم بیماری لثه میتوان از خونریزی هنگام مسواک زدن نام برد. گاهی خونریزی هنگام جویدن غذاهای سفت و یا مشاهده خون هنگام بیدار شدن از خواب نیز به علائم قبلی اضافه میشود. از سایر علائم بیماریهای لثه میتوان به موارد زیر اشاره کرد: احساس بوی نامطبوع یا بوی عفونت از دهان، مشاهده تغییر رنگ لثه از صورتی بر رنگ قرمز یا کبود، ترشح چرک از لثه هنگام فشار دادن انگشت روی لثه، ایجاد آبسه در لثه، احساس سوزش یا خارش در لثه، احساس درد مبهم و خفیف در لثه به خصوص پس از غذا خوردن، جابهجا شدن دندانها از محل اصل خود و حرکت به اطراف، لق شدگی دندانها، فاصله افتادن لابهلای دندانها، تورم لثه و رشد آن روی سطح دندانها، کاهش حجم لثه و تحلیل آن از روی سطح دندانها.
عاقبت بیماری:
تحلیل استخوان با روندی کند و تدریجی باعث کاهش پشتیبانی دندانها و لقی آنها میشود. نهایتاً دندانها کفایت کاری خود را از دست داده و بیمار مجبور به کشیدن آنها خواهد شد. بسیاری از بیماران تازه در این مرحله متوجه حضور بیماری در دهان خود میشوند که البته بسیار دیر است.
برخی از ویژگیهای بیماریهای لثه:
الف ـ بیماریهای لثه معمولاً بدون علامت بوده و آزار دهنده نیستند لذا اغلب بیماران متوجه حضور آن نمیشوند.
ب - بیماریهای لثه قابلیت برگشت دارند بنابراین پس از درمان باید مراقب بیماری بود.
ج- درمان بیماریهای لثه یک درمان مداوم است نه یک درمان قطعی. لذا مراجعات منظم 3 یا 6 ماهه برای بررسی وضعیت لثه بسیار اهمیت دارد.
د- بیماریهای لثه میتوانند زمینه ساز بیماریهای قلبی ـ عروقی (سکته قلبی و مغزی) بیماریهای رماتیسمی و تولد نوزاد نارس (در خانمها) شوند.
درمان بیماریهای لثه:
اولین گام در جهت درمان بیماریهای لثه برداشت عوامل بیماریزا و تمام روسوباتی است که روی سطح دندانها تجمع پیدا کردهاند (جرم و پلاک میکروبی) در صورتی که باکتریهای بیماریزا در مجاورت لثه وجود داشته باشند التهاب لثه هرگز درمان نخواهد شد. مسئولیت برداشت این رسوبات تا حدودی به عهده دندانپزشک (با استفاده از وسایل مخصوص) و تا حدودی به عهده بیمار (با رعایت بهداشت دهان) است. بنابراین نخستین مرحله از درمان بیماران انجام جرمگیری است که با تشخیص دندانپزشک در یک یا چند جلسه انجام میشود.
جرمگیری فقط یک درمان مقدماتی است و بایستی از طریق درمانهای کاملتر به معالجه اساسی بیماری پرداخت. مراحل بعدی درمان شامل انواع جراحیهای لثه و یا تجویز برخی داروها میباشد. در جراحی لثه تکثیر بافتهای ملتهب و عفونی خارج شده، جرمهای عمیق از سطح ریشه برداشت شده، پاکتها حذف شده و فرم استخوان که به دلیل تحلیل از حالت طبیعی خارج شده است تصحیح و تغییراتی در شکل ریشه دندانها و در شکل و حجم داده میشود تا به این ترتیب یک ساختار لثهای سالم برای بیماری فراهم گردد. پس از انجام جراحی لثه بخیه زده شده و در محل آن پانسمان مخصوص قرار داده میشود.بیمار پس از این که یک هفته برای معاینه مجدد و برداشتن بخیه باید مراجعه نماید. معمولاً بیماران در سال اول پس از جراحی هر 3 ماه یک بار پس از آن هر 6 ماه یک بار برای همیشه معاینه و کنترل میشوند.برای درمان مشکلات ساده لثه و یا انجام جرمگیری میتوان به دندانپزشک عمومی مراجعه نمود ولی برای درمان موارد پیشرفته پیچیده بیماریهای لثه بهتر است به دندانپزشک مراجعه شود